REZULTATI JAVNOG POZIVA CIRKUSKE REZIDENCIJALNE MREŽE ZA 2022.

“Cirkuska rezidencijalna mreža” ugostiti će 5 projekata suvremenog cirkusa i srodnih izvedbenih formi do kraja 2022. godine, s ciljem doprinosa razvoju regionalne cirkuske scene.

Na javni poziv za rezidencijalnu i izvedbenu potporu namijenjenu suvremenim cirkuskim organizacijama, kolektivima i pojedincima koji djeluju u regiji, pristiglo je ukupno 19 prijava za umjetničke rezidencije. Nakon selekcije svih pristiglih prijava, odabrano je 5 rezidencijalnih projekata. Organizacije okupljene oko “Cirkuske rezidencijalne mreže” pri odabiru prijavljenih projekata pozornost su stavile na kvalitetu i inovativnost prijavljenih projekata vođene idejom da u 2022. izdašnije podupru odabrane projekte te će ove godine uz pokriće putnih troškova, smještaja, tehničke potpore i medijske promocije, grupama biti omogućene i dnevnice.

U odabiru:

CIRKORAMA, cirkuski šator CirkoBalkane u Zagrebu i ROOM 100 u prostoru HALE 100 u Splitu, ugostiti će Danku Sekulović iz Beograda s projektom »sPetljano«

CIRKUS KOLEKTIV, u prostoru Mala Scena Doma mladih u Splitu, ugostiti će Rogor cirkus / Cirkuški klub Mezzoforte iz Ljubljane s projektom »Žonglasba«

ČAROBNJAKOV ŠEŠIR, u prostoru Čarobnjakov šešir u Puli, ugostiti će grupu Cirk Pozor iz Zagreba s projektom »Jozefina«

UDRUGA K.V.A.R.K., u prostoru Klub kulture-multimedijalnog i kulturnog centra u Križevcima, ugostiti će Ratka Bokića iz Zagreba s projektom “4,28 km/h”

PROSTOR PLUS, u prostoru Filodrammatice u Rijeci, ugostiti će Doru Komendu iz Splita s projektom »Konstrukt«

Detaljan raspored rezidencija i izvedbi radova u nastajanju biti će uskoro objavljen.

Čestitamo svim odabranim projektima, a svima koji ovaj put nisu odabrani, želimo sreću u narednim pozivima.

Cirkuska rezidencijalna mreža se provodi u sklopu Nacionalne cirkuske platforme – prve suradničke programske platforme u Hrvatskoj koja okuplja organizacije u sektoru suvremenog cirkusa. Na izazove s kojima se susreću organizacije i umjetnici koji rade u sektoru platforma odgovara različitim oblicima programske razmjene i suradnje te prijenosom znanja i iskustava među članicama. Platformom koordinira ROOM 100 kolektiv (Split), a članice su Cirkorama (Zagreb), Cirkultura (Samobor), Cirkus Kolektiv (Split), Udruga Čarobnjakov šešir (Pula), Udruga K.V.A.R.K. (Križevci) i Prostor Plus (Rijeka) te novoosnovano Društvo Umjetnika Suvremenog Cirkusa (Zagreb).

Projekt je ostvario trogodišnje financiranje kroz Program podrške Zaklade Kultura nova u kategoriji Razvoj suradničkih platformi u Republici Hrvatskoj.

Cirkuska rezidencijalna mreža je sufinancirana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.