K.U.F.E.R. i ove godine u sklopu Križevačkog velikog spravišča!

Križevački ulični festival edukacije i razbibrige (K.U.F.E.R.) i ove će se godine održati u sklopu Križevačkog velikog spravišča od 3. do 5. lipnja! K.U.F.E.R. će ponuditi inovativne kreativne sadržaje djeci i mladima te ostaloj zainteresiranoj publici. Putem organizacije K.U.F.E.R. festivala Udruga K.V.A.R.K. nastavlja kontinuirano raditi na razvoju umjetničke scene orijentirane na područje inovativne kulture i suvremenog cirkusa, a provedbom festivala daje podršku nezavisnim cirkuskim umjetnicima te proširuje kulturnu ponudu Grada Križevaca.

Ove godine K.U.F.E.R. nudi šarolik trodnevni program, a posjetitelje očekuju cirkuske predstave, performansi i minijature, izložbeni program, neformalni edukativni program te popratni zabavni program. Festival se otvara u petak, 3. lipnja u 19:30 h, izložbom studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te cirkuskim performansom „El Cric“ u Galeriji K2. Inspirirani čovjekovom potrebom za zabavom, skupina studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu stvara svoj likovno-performativni cirkus, koji nije prostor predstavljanja vještina, nego kaotični spoj eksperimenata koje gledatelji mogu doživjeti kroz sva osjetila. Nakon otvorenja izložbe, od 23:00 h slijedi program elektronske plesne glazbe RESET koji nam u Križevce dovodi zagrebačkog techno promotora i DJ-a s više od 25 godina iskustva za mix pultom – CETa, uz križevačke snage – Ivana Šimoneka, MSuna i Roberta Radamanta. CET je dugogodišnji zaljubljenik u elektronsku glazbu te jedan od stalnih aktera zagrebačke klupske scene koji u posljednjih 25 godina svojim radom ruši granice medu žanrovima elektronske glazbe.

U subotu, 4. lipnja, spremamo vam dvije radionice neformalnog obrazovanja – radionicu „Upoznaj uličnu umjetnost“ koja je namijenjena svim dobnim skupinama, a koja će kroz dva termina (subota i nedjelja, 4. i 5. lipnja) po 3 sata polaznicima/ama dati osnovna teorijska, kreativna i praktična znanja iz tehnika izrade naljepnica (stickersa), „paste up“-ova (plakata), grafita (crtanje sa sprejom te crtanje skica) i šablona. Radionicu će voditi Mario Miličić koji je već dugi niz godina aktivni sudionik hrvatske graffiti i street art scene. Za naše najmlađe posjetitelje pripremili smo kreativnu radionicu koja će im omogućiti da upregnu maštu i iz sebe izvuku kreativnost kroz slobodne tehnike i izradu dekorativnih predmeta.

Od 18:00 h slijedi nam niz cirkuskih predstava i performansa – predstava na trapezu „Vučko, čovjek od principa“, žonglerski show „Los Flacos“ te vatreni show „Las Calaveras“, a od 22:30 h dvorište Galerije K2 pretvara se u kulturnu štalu jer stiže nam DJ Mario Kovač koji sprema nenormalno dobar party na kojem će vas provesti kroz soundtrack hitove i trash klasike, pa sve do rock himni.

U nedjelju, 4. lipnja, u popodnevnim terminima održava se niz radionica neformalnog obrazovanja – nastavlja se radionica „Upoznaj uličnu umjetnost“ te kreativna radionica za djecu, a održati će se i radionica parkoura te radionica zračnog akrobatiranja za sve uzraste, početnike i one napredne. Na radionici parkoura prolazimo učenja raznih kretnih struktura kao osnova parkoura. Radionicu će voditi kineziolog Valentino Vulama koji radi kao trener gimnastike i parkoura u ZTD Hrvatski sokol u Zagrebu, kao trener univerzalne sportske škole u vrtiću i kao terapeut u centru za osobni rast i razvoj Esencija. Radionica zračnog akrobatiranja na svili, trapezu i ringu polaznicima/ama će omogućiti da se upoznaju sa ovim zračnim aparatusima i svim njihovim čarima te da se upuste u zračne egzibicije.Mogućnosti je bezbroj kao i nuspojava kao što su oslobađanje svih nakupina dnevnih briga, opuštenost nakon fizičke aktivnosti, jačanje samopouzdanja stjecanjem novih vještina i dobro raspoloženje nakon dobro odrađenog treninga i uzajamnog pomaganja. I naravno, sve to uz dobru glazbu.

Od 18:00 h slijedi klaunski show „Oda ludosti“, zatim ritualni ples na konstrukciji posvećen križevačkoj „vještici“ Magdi Logomer, a festival se zatvara žonglerskim showom „Grand Hotel Cirkus Kabare“.

K.U.F.E.R. festival u organizaciji Udruge K.V.A.R.K. održava se uz pokroviteljstvo Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, a podržavaju ga ostali donatori udruge: Ministarstvo kulture i medija RH, Središnji državni ured za demografiju i mlade RH i Zaklada Kultura nova.