Projekti

Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar

Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar središnje je mjesto mladih, nezavisne kulture i civilnoga društva u gradu Križevcima, županiji i šire. Glavni je projekt Udruge K.V.A.R.K. i prostor za razvoj nezavisne kulture i civilnoga društva te ustupanje podrške mladima kroz organiziranje slobodnog vremena kulturnim, kreativnim i edukativnim sadržajima. Središnje je mjesto za nezavisnu kulturu, mlade i civilno društvo u Gradu Križevcima i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Klub kulture kao središnje mjesto za nezavisnu kulturu predstavlja aktivno i dinamično mjesto koje nudi nove kulturne i umjetničke vrijednosti i prakse koje prate suvremene tokove razvoja.

Unazad više od 15 godina koliko Udruga K.V.A.R.K. djeluje unutar prostora Kluba kulture, nezavisna kulturna scena nositelj je kulturnog života u Gradu Križevcima. Inovativni i kreativni sadržaji privlače sve veći broj mladih i umjetnika (glazbenici, slikari, performeri i sl.) koji aktivno participiraju, koriste i proizvode nove produkcijske programe. U sklopu Kluba kulture djeluju tri prostora: Klub kulture (multimedijalni prostor), Individuum (prostor za individualne probe) i Galerija K2 sa terasom i dvorištem (likovna galerija i prostor za ljetna događanja Udruge K.V.A.R.K.). Klub kulture unutar svojih prostora integrira tri segmenta: kulturnu ponudu, prostor za probe umjetnika i program neformalnog obrazovanja. Kroz ova tri prostora i tri segmenta Udruga K.V.A.R.K. organizira događanja koja na godišnjoj razini posjećuje oko 10000 korisnika, uključuje sve dobne skupine, no većinom su to mlade osobe te ostali koji imaju afiniteta prema nezavisnim kulturnim i umjetničkim sadržajima. Sadržaji i usluge Kluba kulture namijenjeni su populaciji koju uključujemo u aktivno sudjelovanje u radu kluba te joj besplatno nudimo ljudske i materijalne resurse za kreativno izražavanje, razmjenu ideja i sudjelovanje u volonterskim akcijama. Projektom obogaćujemo i upotpunjujemo sadržaje koji se nude u Gradu Križevcima i na području Sjeverozapadne Hrvatske sa ciljem uključivanja umjetnika, kulturnih radnika i mladih na korištenje resursa kluba. Kroz neformalni sadržaj potičemo mlade na korištenje alternativnih i nedovoljno zastupljenih formi obrazovanja. Ponudom kulturnih događanja obogaćujemo lokalnu sredinu, unosimo živost u društvena zbivanja na području Grada Križevaca i potičemo građane na kritičko razmišljanje i participiranje u zajednici.

 

Prati Klub kulture na Facebooku i Instagramu.

Virtualna šetnja prostorom Kluba kulture

 

 

K.U.F.E.R. (Križevački ulični festival edukacije i razbibrige)

Križevački ulični festival edukacije i razbibrige (K.U.F.E.R.) ulični je festival koji vraća djecu i mlade, starije i roditelje na križevačke ulice, oživljava gradske trgove i nudi šarolik program koji se sastoji od cirkuskih predstava i uličnih performansa, akrobatskih radionica, likovnog programa te popratnog glazbenog i zabavnog programa za djecu, mlade i sve one koji se tako osjećaju!

K.U.F.E.R. mapira i stvara scenu dionika suvremene ulične umjetnosti i zaokuplja pozornost djece i mladih. Osim festivala pod istim nazivom organizira cjelogodišnje edukativne radionice suvremenog cirkusa (radionice žongliranja i zračnih akrobacija), kontinuirano radi na razvoju publike i upoznavanju potencijalne nove publike sa umjetnošću suvremenog cirkusa i kulturom cirkusa uopće kroz niz kreativnih radionica, diskusija, video materijala i živih predstava. Pod istim nazivom oformio je vlastitu umjetničku skupinu koja prezentira svoj rad kroz predstave i animacijsko-edukativne programe za sve dobne skupine i uveseljava građane diljem Hrvatske, a poglavito na području Koprivničko-križevačke županije na raznim manifestacijama. Cirkuskim umjetnicima i zainteresiranoj publici pruža potporu, povezuje i promovira umjetnike sa hrvatske i inozemne cirkuske scene, razmatra trenutni položaj cirkuske umjetnosti u okvirima izvedbene umjetnosti, odnos državnih i lokalnih institucija spram cirkuskih umjetnika te nudi edukaciju i usavršavanje cirkuskih vještina, produkciju i izvođenje predstava i performansa.

K.U.F.E.R. osigurava razmjenu znanja, iskustava i vještina na nezavisnoj cirkuskoj sceni te pozicioniranje cirkuske umjetnosti kao važne umjetničke grane koja ima veliki potencijal u budućnosti kulture svih zemalja. Kroz sve aktivnosti godišnjeg programa dugoročni cilj je stvaranje dovoljnog broja lokalnih uličnih umjetnika koji će pružiti potporu festivalu kako bi se on dalje mogao razvijati i proširiti ponudu.

K.U.F.E.R. ima za cilj stvoriti novi kulturni brend Grada Križevaca i promovirati uličnu umjetnost, želi stvoriti novu umjetničku scenu koja se orijentira na područje inovativne kulture i suvremenog cirkusa, zaokupiti pozornost djece i mladih te dugoročno stvoriti turistički, kulturni i umjetnički brend koji će privlačiti brojne korisnike s područja Sjeverozapadne Hrvatske i šire. Svojim programom i aktivnostima želi pozicionirati Republiku Hrvatsku kao nezaobilaznu destinaciju za razvoj cirkuske umjetnosti.

 

Prati K.U.F.E.R. na Facebooku i Instagramu.

 

 

SUFFEST (Festival suvremenih umjetničkih formi)

Festival suvremenih umjetničkih formi (SUFFEST) jedan je od projekata koji sumira napore Udruge K.V.A.R.K. u kontekstu promocije alternativne i nezavisne kulture. Festival je multimedijalnog karaktera koji u svojim programima donosi raznovrsne oblike stvaralaštva u audio, vizualnim i izvedbenim umjetnostima. Bavi se razvojem vizualne umjetnosti i promocijom alternativne, nezavisne kulture u Križevcima. Podijeljen je u dva segmenta, audio i vizualni.

Svaki festival ima naglasak na nekoj suvremenoj umjetničkoj formi – od site specific radova, instalacija, performansa i sl. Projektom SUFFest želi se umjetnički i kreativno intervenirati u prostor gradske sredine i otvoriti prostor za prezentaciju suvremene umjetnosti u Križevcima i šire, a istodobno doprinijeti povezivanju i razmjeni iskustava umjetnika i publike. Također, SUFFest želi srušiti barijeru između publike prema suvremenoj umjetnosti. Ovakvim pristupom želi se dimanizirati izlagačka djelatnost i proširiti vidljivost suvremene umjetnosti, a istodobno učvrstiti pozicija neformalnog pristupa kulturi u Križevcima.

Ovim festivalom Udruga K.V.A.R.K., čiji je rad u mnogočemu promijenio pogled na neformalno, ali i opće djelovanje u kulturi u Križevcima i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, čini još jedan od pomaka u svojem djelovanju. Pristupom prezentacije umjetnika u svojim prostorima (Klub kulture i Galerija K2), ali i izvan njih na ulici ili kroz suradnju s križevačkim kulturnim institucijama (POU i Gradski muzej Križevci) udruga daje mogućnost za pojavu novih promišljanja i djelovanja umjetnika.

 

 

Galerija K2

 

Galerija K2 predstavlja godišnji umjetnički program Kluba kulture. Specifičan je galerijski koncept i prostor povezan s neformalnim oblicima kulture sa svrhom prezentacije suvremene umjetnosti u Križevcima.

Galerija K2 proizašla je iz nekoliko neformalnih izlagačkih inicijativa koje su se odvijale devedesetih i 2000-tih godina, a bile su reakcija na inertnost institucija koje se bave prezentacijom vizualne umjetnosti i kulture u Križevcima.

Galerija osigurava prostor za medijaciju suvremene umjetnosti, a veliku pozornost pridaje i lokalnim umjetnicima. Osnivač galerije je profesor likovne kulture Saša Živković, također i vizualni umjetnik, koji danas radi kao umjetnički voditelj galerije uz pomoć programskog voditelja dr. sc. Zdenka Baloga. Galerija K2 u svom djelovanju ima za cilj promociju suvremene umjetnosti, okrenuta je prema mladim umjetnicima kojima je potrebna afirmacija i stjecanje iskustva, ali i afirmiranim autorima. Primarno je u svojoj koncepciji program okrenut suvremenim umjetničkim praksama i prezentaciji oblika umjetničkog izričaja u sferi nezavisne kulture. Ovakvim pristupom želi se dimanizirati izlagačka djelatnost u Klubu kulture i proširiti vidljivosti suvremene umjetnosti, a istodobno učvrstiti pozicija neformalnog pristupa kulturi u Križevcima.

Pristupom prezentacije umjetnika u svom prostoru udruga daje mogućnost za pojavu novih promišljanja i djelovanja umjetnika kroz njene programe bilo da su kustoski ili da je riječ o izložbenom konceptu pozvanih umjetnika.

 

Prati Galeriju K2 na Facebooku.

Virtualna šetnja prostorom Galerije K2

 

 

Skaville – Booking – Promotion

 

Skaville – Booking – Promotion je projekt koji se bavi promocijom ska glazbe i njenih podvrsta te promiče međunarodnu kulturnu suradnju između izvođača, organizatora i promotora te komunicira i razvija partnerstva sa izgrađenom platformom stranih nezavisnih glazbenika, diskografa, medija i agencija. Obuhvaća i Skaville festival održavan u razdoblju od 2007. do 2017. godine na raznim lokacijama – jedinstveni muzički festival u regiji koji se usko veže uz ska muziku i ostale pravce jamajkanske muzičke kulture.

Skaville festival se pozicionirao kao jedina glazbena ska atrakcija na ovim prostorima (regija bivše države) te svojim festivalom, a danas cjelogodišnjom organizacijom niza manjih koncerata i slušaona, doprinosi nezavisnom kulturnom i turističkom razvitku Hrvatske. Kroz cijelu godinu Skaville pruža domaćim sastavima podršku u promociji i razvoju svoje glazbe kroz pronalazak koncerata u inozemstvu i Republici Hrvatskoj, medijsku pokrivenost i mogućnost izlaska u javnost u kvalitetnim uvjetima ravnopravnosti sa ostalim žanrovima te mogućnost izdavanja glazbe pod slobodnim autorskim uvjetima u cilju razvoja samog ska žanra. Skaville teži i promicanju različitih društvenih vrijednosti dovodeći skupine koji u svojim radovima promiču ljudska prava, kulturnu raznolikost, ekologiju, spolnu ravnopravnost i sl.

Odabirom izvođača koji dolaze iz različitih krajeva svijeta projekt potiče i širi kulturnu suradnju umjetnika te svojim programom jača lokalitet i širi pozitivne teme u društvu. Cjelogodišnjom podrškom mladim ska sastavima kroz organizaciju i promociju koncerata jačamo nezavisnu glazbenu scenu. Kroz suradnju sa inozemnim promotorima i kulturnim radnicima pružamo mogućnost hrvatskim sastavima odlazak i izvan matične zemlje čime širimo i jačamo brand hrvatske glazbene Ska kulture.

 

 

Individuum – prostor za probe

 

Individuum je prostor koji je prvotno zamišljen kao komorni teatar kojeg je pokrenuo dugogodišnji nezavisni kazališni režiser Boris Čataj. Kako sam prostor nije zadovoljavao potrebe komornog teatra, isti se pretvara u prostor za individualne probe raznih umjetnika, glazbenika, kazalištaraca, žonglera i dr. Individuum je danas prostor u kojem je smještena žonglerska skupina K.U.F.E.R. i koristi se prvenstveno za potrebe uvježbavanja umjetničkih točaka i performansa.

 

 

Ljeto u dvorištu K2

 

Ljeto u dvorištu K2 je manifestacija nastala ad hoc uslijed pandemije korona virusom. Manifestacija kroz razdoblje od mjesec dana u vrijeme tipične ljetne vreve građanima u dvorištu Galerije K2, na otvorenome, nudi jedinstven spoj različitih programa: od glazbenih koncerata, izložbi, kazališnih programa, stand-up večeri, filmskih projekcija do ostalih kulturnih programa, a oslanja se na produkciju koja vuče ishodišta iz temelja nezavisne kulturne scene koja je stasala unazad više od dvadeset godina na području Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Program upotpunjuje slobodno vrijeme građana i donosi u Grad Križevce aktualan presjek domaćih izvođača. Kroz aktivno sudjelovanje i praćenje trendova na sceni uz input koji primamo od lokalne zajednice i specifičnih potreba, cilj je razviti manifestaciju koja prezentira najbolje od domaće nezavisne scene, a građanima također ponuditi sadržaje koji nisu zastupljeni u našoj lokalnoj sredini kao “mainstream” program.

 

 

Dokumentarci u Klubu

Projekcije dokumentarnih uredaka u suradnji s Udrugom Restart ponajviše kroz program KineDok, ali i šire od toga. Filmovi su društveno angažirani, aktivistički, ali i umjetnički radovi s ciljem pružanja presjeka aktualne dokumentarne scene publici.

KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Predstavlja alternativnu distribucijsku platformu koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. Svake godine prikazuje između 14 i 17 dugometražnih i kratkometražnih dokumentarca iz Istočne i Središnje Europe na preko 20 „netradicionalnih“ lokacija u svakoj od zemalja sudionica: Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. Održava se na često netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije – od kafića i klubova, preko domova kulture i galerija ili u sklopu drugih kulturnih i filmskih manifestacija. U obliku zajedničkog doživljaja koji prelazi ustaljene granice kino-dvorana, KineDok stiže u Klub kulture i dvorište Galerije K2 te vas poziva da dođete i pogledate film na velikom platnu te upoznate autore ili protagoniste filma. Cilj KineDoka je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama.

KineDok projekt u Hrvatskoj organizira Restart Label uz podršku HAVC-a, Creative Europe Media, Zaklade Kultura Nova i Ureda za udruge Vlade RH.

 

 

EduKaTivito

 

Program neformalnog ili izvaninstitucionalnog obrazovanja koji se sastoji od praćenja kulturnih i policy procesa za nezavisnu kulturu i mlade. EduKaTivito uključuje organizaciju tribina, parlaonica, radionica vezanih uz digitalne online alate, umjetnost, “soft skills” i sl. sa ciljem dodatnog izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih osoba te ispunjavanja slobodnog vremena mladih i građana Grada Križevaca u svrhu povećanja vlastitih vještina.

 

 

KviZorama

KviZorama je kviz općeg znanja, serijal kvizaških okupljanja u ligaškom formatu namijenjen namijenjen srednjoškolskoj i studentskoj populaciji s ciljem promocije neformalnog obrazovanja, pop kulture, znanosti i opće kulture. KviZoramu zajednički organiziraju udruge K.V.A.R.K. i Vrtuljak iz Križevaca.

 

 

 

 

 

Prati KviZoramu na Facebooku.

 

 

Križevci Jazz

 

Glazbeni program orijentiran na domaće jazz izvođače i inozemna gostovanja. Okuplja zaljubljenike u jazz glazbu u intimnoj atmosferi Kluba kulture. Romantičan i šarmantan. Ozbiljan, ali i eksperimentalan. Na granici improvizacije i uigranih ritmova. Jazz je bezvremenski žanr koji se uspješno ugurao u srca mnogih muzičkih zaljubljenika diljem svijeta.

 

Prati Križevci Jazz na Facebooku.

 

 

Teatar K.V.A.R.K.

 

Vlastita kazališna produkcija i teatar koja uključuje Školu glume koju besplatno za sve moguće amaterske glumce drži nezavisni redatelj Boris Čataj. Kao rezultat Škole glume nastaju autorske predstave koje izvodimo u Klubu te planiramo gostovanja po ostalim mjestima.

Teatar K.V.A.R.K. organizira i vanjska gostovanja i organizira aktivnosti vezane za kazališnu umjetnost. U sklopu Teatra K.V.A.R.K. provode se i Dani smijeha – križevačko izdanje kazališne manifestacije u organizaciji Udruge K.V.A.R.K. u suradnji sa Kerekesh Teatrom. Dani smijeha konceptualno je osmišljena kazališna manifestacija Kerekesh Teatra u kojem su izvršni producenti otac i sin, Ljubomir i Jan Kerekeš, poznata lica hrvatskog glumišta. Ova višednevna manifestacija organizira se diljem Hrvatske prilikom koje prikazuje reviju svojih hit komedija. Prvi Dani smijeha u Križevcima održani su 2018. godine, a manifestacija je tada brojila gotovo 900 posjetitelja te se nametnula kao vodeća i jedina kazališna manifestacija u Gradu Križevcima i okolici. Građanske komedije, koje su autorske, dosta su pametno rađene, pisane i postavljene na pozornicu.

 

 

Razvaljotka

 

Serijal klupskih stand up večeri u suradnji sa Studijom Smijeha, Lajnap kolektivom i BIS kolektivom, okupljalištima najboljih hrvatskih i regionalnih komičara.

Najsmješniji program u Križevcima opušta tijelo i duh, tjera vas na smijeh i zabavlja vas kroz gostovanja različitih likova sa stand up scene. Izvrsni komičari, topla klupska atmosfera i zagrijana publika svakim novim programom dokazuju kvalitetu scene.

 

 

Massive Vibezz

 

Klupski muzički urbani program vezan za bass, soundsystem i elektronsku kulturu koji se odvija tokom cijele sezone na mjesečnoj razini.

Program prati aktualna dešavanja na klupskoj sceni te u Križevce pokušava dovesti zanimljiva muzička imena i DJ skupine kao što daje priliku i za upoznavanje mlađim generacijama DJ-a koji traže prve nastupe na lokalnoj sceni. Uključuje vanjska gostovanja uz podršku domaćih selektora i DJ skupina. Kroz ovu aktivnost pokrivamo subkulture koje se vrti oko DJ programa što uključuje od radionica do nastupa renomiranih imena.

 

 

Little band revolution

 

Klupski program koji vraća rock kulturu u Križevce kroz organizaciju koncerata malih hrvatskih rock sastava, demo bendova i lokalnih autorskih bendova ili DJ slušaona.

Rock kultura pomalo je zapostavljena kao termin ili se shvaća kao komercijalni koncertni program iako je njeno značenje šira tematika ponašanja te uključuje i educiranje kroz muziku i ulazak u kulturu mladih. Program se provodi pod brendom Little Band Revolution.

 

 

Klub mladih

 

Program razvoja sektora mladih kroz organiziranje njihovog slobodnog vremena kulturnim i edukativnim sadržajima te pružanje psihosocijalne podrške.

Program koji produciraju mladi, a koji se sastoji od radionica, predavanja, projekcija i glazbenih večeri namijenjenih populaciji mladih od 15 do 30 godina. Pruža jedinstveni spoj obrazovnih i kulturnih sadržaja za mlade koji nisu prisutni u obrazovnom kurikulumu i koje ne organiziraju postojeće institucije (POU, Gradska knjižnica, škole) te na kojima korisnici imaju mogućnost da sami kreiraju način i stupanj svoga sudjelovanja.

Kroz organizaciju raznih aktivnosti poput radionica neformalnog obrazovanja, kulturnih i umjetničkih programa za mlade, proba sa kompletnim tehničkim i ljudskim resursima koje mladima pružaju kreativne mogućnosti izražavanja i usavršavanje svojih znanja i vještina, organizira provođenje slobodnog vremena mladih te im omogućuje da svoje slobodno vrijeme usmjere u aktivno i participativno djelovanje u lokalnoj zajednici čime se smanjuje mogućnost i sklonost mladih prema eksperimentiranju sa rizičnim oblicima ponašanja i drogama.

 

 

RESET

 

Program Elektronske glazbe Ivana Šimoneka. RESET je projekt pokrenut 2019. godine, a temelji se na dvadesetogodišnjem iskustvu Ivana Šimoneka na elektronskoj sceni kao DJ-a, producenta, organizatora klupskih partija, festivala i glazbenih radionica.

Cilj ovog projekta je promicanje elektronske glazbene scene kroz niz sadržaja koji obuhvaćaju: party programe putem kojih se dj-i obraćaju publici i prezentiraju svoje unutarnje „ja“, bili oni mladi ili stari, početnici ili već iskusni dj-i. Isto tako i kroz radionice elektronske glazbe gdje svi mogu iskusiti i naučiti kako se stvara elektronska glazba koristeći digitalnu i analognu opremu.

Do sada je RESET izašao u 4 izdanja u kojima smo ugostili domaće renomirane hrvatske DJ snage poput MOZERA (Tanzen Kollektiv, ZG), IVANA KOMLINOVIĆA (ZG), DEJANA KAROLJA (Beats & Cuts, KT) i PERE FULLHOUSEA (ST). Uz navedena gostovanja za DJ pultom prezentirale su se i domaće križevačke snage (nove i već poznate) poput: Robert Radamant, M Sun, Janko Deković i Domix.

 

  • Projekt: RESET
  • Od: 2018.