Počinje nova izložbena sezona galerije K2

Nakon što je odličnom izložbom koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić u prosincu 2023. godine završila izlagačka sezona galerije K2, tim galerije uvelike je započeo rad na novoj izložbenoj sezoni koja će većinom biti u „ženskom rodu“.

Objavom natječaja u lipnju 2023. godine umjetnici i umjetnice su pozvani da predlože svoje izložbene projekte, a svojevrsnom koincidencijom na natječaj su stigle prijave samo umjetnica. Sve veća pojava umjetnica na umjetničkoj sceni nije nova pojava, ali ukazuje na prestanak muške dominacije u okviru likovnih umjetnosti. Na sam natječaj prijavilo se osam autorica, a od strane umjetničkog voditelja galerije K2 Saše Živkovića izabrano je šest projekata.

Projekti donose različite poglede i teme izražene kroz medij slikarstva, skulpture, instalacije i performansa. Ovim segmentom se ne želi problematizirati žensku umjetnost kao neku zasebnu pojavu u umjetnosti, nego je cilj pokazati recentnu umjetničku produkciju od strane žena koje na sličan način afirmiraju i istražuju likovne umjetnosti kao i njihovi muški kolege.

Galerija K2 predstavlja godišnji umjetnički program Kluba kulture. Specifičan je galerijski koncept i prostor povezan s neformalnim oblicima kulture sa svrhom prezentacije suvremene umjetnosti u Križevcima. Galerija K2 u svom djelovanju ima za cilj promociju suvremene umjetnosti, okrenuta je prema mladim umjetnicima kojima je potrebna afirmacija i stjecanje iskustva, ali i afirmiranim autorima. Primarno je u svojoj koncepciji program okrenut suvremenim umjetničkim praksama i prezentaciji oblika umjetničkog izričaja u sferi nezavisne kulture. Predlagatelj projekta i idejni začetnik je umjetnik i član Udruge K.V.A.R.K. Saša Živković, koji je danas u volonterskoj funkciji na mjestu umjetničkog voditelja galerije uz pomoć programskog voditelja galerije, hrvatskog povjesničara umjetnosti dr. sc. Zdenka Baloga, i programske voditeljice galerije, studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Marte Katavić.

Sedma sezona izlagačke djelatnosti donosi ukupno osam izložbi u dva segmenta; segment „U ženskom rodu“predstavit će hrvatske umjetnice iz Zagreba, Osijeka i Rijeke kroz vodstvo Saše Živkovića, dok segment „Mladi autori u K2“ priprema i vodi Marta Katavić gdje će se kroz dvije skupne izložbe predstaviti njeni kolege i kolegice s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izložbenu će sezonu 23. 2. 2024. godine otvoriti zagrebačka akademska slikarica Petra Lidia Ševeljević slikama koje objedinjuje u naslovu izložbe „Kaje ovo“. Uz Petru Lidiu Ševeljević tijekom godine će se predstaviti Ivana Filip – multimedijalna umjetnica iz Zagreba, Ana Grubić – umjetnica iz Rijeke, Hana Lukas Midžić – akademska kiparica iz Zagreba, Jasmina Krajačić – akademska slikarica iz Zagreba i Tamara Sekulić – umjetnica iz Osijeka.

Pozivamo križevačku publiku da i dalje svojim dolascima podrži rad galerije K2 i rad umjetnica i umjetnika u ovoj izlagačkoj sezoni uz zahvalu na dosadašnjoj podršci.