Održana godišnja Skupština Udruge K.V.A.R.K.

Dana 9. prosinca 2023. godine održana je godišnja Skupština Udruge K.V.A.R.K.. Skupštinu je otvorila predsjednica udruge Lucija Deković koja je podnijela godišnji izvještaj o radu udruge. Izdvojila je sljedeće:

Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar u periodu od 1. 1. 2023. do 1. 11. 2023. godine ostvaren je u skladu s planiranim aktivnostima. Tijekom 2023. godine u sklopu Kluba kulture – multimedijalnog i kulturnog centra bilo je aktivno 17 projekata/programa. Ciljevi projekata ostvareni su u skladu s predviđenim projektnim prijedlozima za koje su odobrena bespovratna sredstva. 

Ostvarili smo jedinstven spoj obrazovnih i kulturnih sadržaja koji nisu prisutni u obrazovnom kurikulumu i koje ne organiziraju postojeće institucije. Kroz aktivnost prostora za probe i organizaciju kulturnih programa pružali smo cjelogodišnju podršku u afirmaciji nezavisnih autora. Podršku u afirmaciji nezavisnih autora pružali smo ponajviše kroz aktivnosti Galerije K2, SUFFest, K.U.F.E.R. festival, Hoop dan te organizaciju glazbenih programa (Little Band Revolution i Massive Vibezz) u koje smo uključivali manje poznate i lokalne autore kojima je potrebna afirmacija. Program Little Band Revolution ugostio je preko 15 domaćih i inozemnih bendova/izvođača. U našem prostoru gostovalo je preko 30 DJ-a, od lokalnih, pa sve do renomiranih imena. Kroz produkciju vlastitog KUFER teatra otvoren je novi kanal interakcije prema publici te su predstavljene nove forme suvremenog cirkusa.

Kroz projekt Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar pri Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade organizirali smo provođenje slobodnog vremena mladih. Mladima smo ponudili široku lepezu aktivnosti, a neformalni edukativni program za mlade okupio je veliki broj korisnika te je uspostavljena kvalitetna i dugoročna suradnja s obrazovnim institucijama na području Grada Križevaca. Ušli smo u preventivni program Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga kao vanjski suradnici. Ističemo odličnu suradnju i s ostalim obrazovnim institucijama s područja Grada Križevaca, a posebice Srednjom školom “Ivan Seljanec” Križevci kroz program “Kultura u akciji” u partnerstvu s Udruženjem za razvoj kulture i radionice vezane uz ekologiju i održivi razvoj.

Izložbeni program kojeg provodimo u Galeriji K2 u suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu doprinijeo je afirmaciji mladih umjetnika u usponu te im pružio mogućnost za izlaganjem i stjecanjem neophodnog iskustva u organizaciji, postavu, kustosiranju i prezentaciji izložbi. Također, suradnja s Osnovnom školom „Vladimir Nazor“ Križevci i akademskim kiparom i profesorom Igorom Brkićem iznjedrila je prvu hrvatsku dječju galeriju, a djeca s područja Grada Križevaca i okolice redovito polaze kreativne radionice crtanja i slikanja te priređuju izložbe svojih radova.

Na skupštini je posebno istaknut rad s mladima. Bilježimo značajan porast mladih članova naše udruge, a najviše upravljačko tijelo udruge, Skupštinu, većinom čine mladi. Bilježimo porast broja volontera, veću uključenost mladih u naš rad, a također i veći broj mladih korisnika naših aktivnosti.

Velikim brojem sektorskih i međusektorskih partnerstava i suradnji te uključivanjem velikog broja vanjskih suradnika u provedbu aktivnosti doprinijeli smo održivosti, raznovrsnosti i razvoju programa. Usmjereni smo na uspostavljanje kvalitetnih partnerskih odnosa, a u provedbi programa u 2023. godini surađivali smo s preko 60 institucija/organizacija/tvrtki.

Financijski izvještaj za 2023. godinu podnio je izvršni direktor udruge Saša Lončarić. Bilježimo pozitivan financijski rezultat, a od ukupnih prihoda vlastiti prihod zauzima čak 37,83 %, što uvelike doprinosi održivosti organizacije.

Skupštini je prisustvovao i gradonačelnik Mario Rajn uputivši čestitke na uspješnih 25 godina djelovanja Udruge K.V.A.R.K. te dodao: “Sve ono što su K.V.A.R.K. i Klub kulture u proteklih 20 i više godina pokrenuli u gradu, nastavili i zadržali dokazuje da imate kontinuitet koji treba poštivati. Programi i projekti koje provodite, projekte koje radimo zajedno u sklopu Križevačkog velikog spravišča zaista zaslužuju poštovanje, podršku i iskrenu zahvalu.”

Na dnevnom redu raspravljalo se i o planovima za sljedeću godinu. Pritom su najavljeni novi projekti i programske aktivnosti koje će se provoditi u idućoj godini, s većim fokusom na EU projekte, internacionalnu suradnju i rad s mladima. Jednoglasno su usvojeni plan rada i financijski plan za 2024. godinu, kao i operativni plan za 2024. godinu.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo gradonačelniku i Gradu Križevcima na podršci, a također i svim našim donatorima, partnerima, vanjskim suradnicima i korisnicima. Posebnu zahvalu želimo uputiti mladima koji se aktivno uključuju u rad udruge i zajednicu te nam uvelike pomažu u provedbi svih aktivnosti.