Održane radionice prevencije nasilja u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci

Prošli tjedan su održane tri radionice prevencije nasilja u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci. Radionice je održala predsjednica Udruge HERA – za zaštitu i promicanje ljudskih prava u sklopu projekta Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar, kojeg provodi Udruga K.V.A.R.K. pri Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

Radionica su obuhvatile sljedeće teme: “Tolerancija i nenasilno rješavanje sukoba”“Nasilje u partnerskim vezama mladih” i “Rodni stereotipi i rodna jednakost”

Nakon kratkog uvodnog dijela u kojem je učenicima predstavljena Udruga K.V.A.R.K. i aktivnosti za mlade koje ona kontinuirano provodi, učenici su kroz prvu radionicu naučili što je to tolerancija, zašto najčešće dolazi do sukoba, koje su emocije vezane uz sukobe, koje su to vještine nenasilne komunikacije i kako koristeći te vještine mogu rješavati sukobe. Iduća radionica među učenicima prvog razreda potaknula je raspravu o seksističkim stavovima i vjerovanjima, uobičajenim mitovima o nasilju u intimnim vezama te znakovima koji upozoravaju na opasnost od nasilja i nasilnih ponašanja. Kroz posljednju radionicu učenici su shvatili koncept rodnih stereotipa, uvidjeli da rodne uloge nisu trajna stvarnost, već da su društveno konstruirane te su aktivno sudjelovali u raspravi o rodnim ulogama.

Ovim putem zahvaljujemo Gimnaziji na susretljivosti i suradnji te učenicima na sudjelovanju u radionici!