Križevci među 7 hrvatskih gradova u kojima se održava Noć cirkusa

Noć cirkusa je međunarodno događanje u organizaciji Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske i podršku Francuskog instituta, Circostrade, circusnexta, BUZZ-a (Njemačka) i ProCirquea (Švicarska). 144 organizacija i ustanova udružilo je snage u 4. izdanju Noći cirkusa i ponudilo 214 različitih događanja diljem Europe od 11. do 13. studenog 2022..

Četvrto izdanje Noći cirkusa donosi temu »Tijelo i krik«. U fokusu je cirkusko tijelo u njegovoj biti. Krik je i dah i poruka. Krik oslobođenja, bijesa, radosti, sreće, krik iz srca… Cirkus u tijelu koje viče, opisuje, prepisuje…

Noć cirkusa dolazi kao manifest. Vapaj za izlazak iz konsenzusa. Želja da se potvrdi da zlo sadašnjice odjekuje u tijelima jednako kao što to čine i riječi.

Hrvatska se priključila ovom međunarodnom programu i ove godine članice Nacionalne cirkuske platforme, među kojima je i Udruga K.V.A.R.K., osmislile su program u sedam hrvatskih gradova. U Križevcima se 12. studenog u 20:00 h u Klubu kulture prikazuje film “Fakiri”.

“Fakiri” je dokumentarac koji otkriva svijet fakira u Španjolskoj. Portret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nekolicine privilegiranih koji su doživjeli ostvarenje svojih dječjih snova: da mogu živjeti kao fakiri. Spektakl u kojem kontrola tijela i uma omogućuje fakirima da rade nezamislive stvari.

Film “Fakiri” bavi se umijećem samokontrole i samoizazivanja, koje će postojati zauvijek.

“Noć cirkusa” u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme, a aktivnosti u svojim gradovima organiziraju ROOM 100 i Cirkus Kolektiv u Splitu, Čarobnjakov šešir u Puli, Prostor plus u Rijeci, K.V.A.R.K. u Križevcima, Cirkultura u Samoboru, Kućni kolektiv u Klanjcu i Cirkorama u Zagrebu.