Biografija Udruge

Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture, skraćeno K.V.A.R.K., nevladina je i neprofitna udruga građana osnovana 05.05.2000. g.
Udruga trenutno okuplja 70-tak članova. Osnovana je s ciljem uzajamnog pomaganja i podržavanja u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Svi zajednički ciljevi koje promiče Udruga usmjereni su ka razvoju nezavisnog kulturnog i umjetničkog izražavanja, civilne scene, uključivanja mladih u kreiranje iste, te promicanja vrijednosti građanskog društva u Hrvatskoj i šire.
Okuplja mlade, neafirmirane i afirmirane likovne, književne, glazbene i ine stvaraoce.
Različitim akcijama upoznaje javnost s radom svojih članova, te s radom kulturnih stvaralaca i drugih srodnih udruga.
Organizira izložbe, javne tribine, predavanja, radionice, predstave, i glazbena događanja.
Upoznaje javnost sa svojim radom putem medija. Izdaje publikacije i periodike sa sadržajem iz područja svoje djelatnosti.
K.V.A.R.K. je članica MMH Mreže mladih Hrvatske, saveza udruga Clubture i mreže alternativnih knjižnica KIZ (Knjižnica iz zajednice).
Klub kulture Križevci, klub je kojim upravlja udruga K.V.A.R.K., nalazi se u podrumskim prostorijama Hrvatskog doma, Mažuranićev trg 1. Klub kulture veličine je 200 m2 a u sastavu kluba nalazi se multifunkcionalna dvorana za koncerte, kazališne predstave, projekcije, izložbe te prostor za konferencije i razne radionice. Osim multifunkcionalne dvorane, u sastavu kluba nalazi se Internet caffe sa besplatnim internetom za sve građane, alternativna knjižnica, audio-video lab (prostorija za snimanje događaja u klubu kulture) te prostorije uprave Kluba kulture.
U proteklih pet godina udruga K.V.A.R.K. organizirala je preko 200 različitih programa usmjerenih razvoju nezavisne kulturne scene. Iza sebe ima 20-tak većih projekata od kojih bi istaknuli G.A.D. na zraku, festival koji organiziramo u suradnji sa Gradom Križevcima (do sada smo organizirali pet festivala zaredom), Culture shock, mjesec aktivizma i nezavisne kulture u suradnji sa udrugom POINT koji se održava tokom mjeseca svibnja http://www.c-shock.org.

Realizirani važniji projekti i aktivnosti

– 2002.god. MINT mladi i nove tehnologije u suradnnji sa ZaMIRnetom.

– 2002. Projekt Uključi se. Udruga je sudjelovala u projektu Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži “Uključi se!” cilj koje je bio stvaranje Nacionalnog programa djelovanja za mlade.

– 2002. Po?etak izdavanja časopisa ZUK- zine urbane kulture i glasila udruge koji se bavi i promovira sadržaje iz područja bavljenja naš udruge i mlade križevačke književnike. Do sada je izašlo devet brojeva našg časopisa.

– 2002. Festival filma o ljudskim pravima program realiziran uz pomoć platforme Clubture i suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Križevci, na kojem je u tri dana prikazan izbor filmova (20) sa HRF festivala koji je održan u Zagrebu.

– 2003. Udruga se uključuje u rad platforme Clubtura kroz realizaciju festivala Urbana kultura i edukacija

– 1.rujna 2003. udruga nakon polugodišnjeg lobiranja dobiva na korištenje podrumske prostorije Hrvatskog doma

– 2004. Udruga radi bolje opreracionalizacije i kordinacije projekta uređenja Kluba kulture mladih unajmljuje vrlo povoljno prostor koji pretvara u Infoshop u kojem su održavane edukacije od strane trenera Care int. i manja događanje i sastanci. Tim projektom udruga je značajno ojačala i povećala broj svojih članova koji sada volontiraju i rade na našm najzahtjevnijem projektu uređenja Kluba kulture mladih.

– 2004. Projekt Veni,vidi snimi

– 2004. Vjerska prava su i dječja prava, projekt na regionalnoj razini u suradnji sa Novosadskom novinarskom školom. Seminar je održan u Novom Sadu i na njemu je sudjelovalo petoro naših članova od toga troje srednjoškolca, uz dozvolu roditelja.

– 2004. PUS – Program urbanog sela, projekt umrežavanja i kulturne razmjene između Bjelovara, Labina i Križevaca, program realiziran kroz platformu Clubture.

– 2004. Sajam udruga mladih sj.zap. Hrvatske projekt financiran od strane Care int i Osce-a na kojem je sudjelovalo 12 udruga.

– 2004. Marko i mladi- kulturno edukativan program organiziran u suradnji sa Gradom Križevcima

izdana knjižica posvećena svetom Marku Križevčanu i održan koncert u centru grada.

– 2004. Muv-mladi u vijećima nacionalni pilot projekt mladi sudjeluju i prate rad gradske skupštine i poglavarstva (Zagreb,Vukovar i Križevci).

– 2004. – 2007. Kultura aktiva projekt koji koordinira platforma Clubture i u kojem sudjeluje 13 udruga sa područja Hrvatske (Drugo more, Metamedij, Labin art expres, art radionica Lazareti, Koalicija udruga mladih, agencija za informiranje, K.V.A.R.K., Domaći, Akcija za civilnu transparentnost, Multimedijalni institut, Blok, Kontenjer, URK).

– 2005, 2006. Culture shock- Kulturno edukativan projekt ostvaren u suradnji sa udrugom POINT i realiziran preko platforme Clubture

– 24.11.2005. Otvoren Klub kulture – multimedijalni kulturni centar

– Kolovoz i Rujan 2006. – u suradnji sa POU Križevci radimo na križevačkim ljetnim večerima

– Listopad 2006. –  Pokrenut projekt PEN

– Rujan 2006. –  Udruga u partnerstvu sa  Mrežom mladih Hrvatske  radi na projektu osnivanja vijeća mladih u Središnjoj Hrvatskoj

 

Smjernice razvoja organizacije za sljedeće razdoblje su razvoj publike i širenje tržišta te pozicioniranje i prepoznatljivost u javnosti.