ACT mobile zine tour u Klubu kulture

ACT mobile zine tour je turneja kojom se predstavlja projekt arhiviranja i digitalizacije fanzina u sklopu Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa iz Čakovca, koja djeluje kao paralelni program udruge Autonomni centar – ACT odnosno konzorcija ACT Grupe.

 

Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa (www.tabularasa.hr) djeluje od 2003. godine kao mjesto otvorenog karaktera, mjesto za diskusije, radionice i druge aktivnosti, javna je i dostupna svima te sadrži specijaliziranu građu.

Dio knjižnične građe, koju držimo izrazito bitnim, je i veliki arhiv fanzina od preko 2000 raznih izdanja iz cijelog svijeta koji su grupirani prema abecedi i dijelovima svijeta iz kojih dolaze.

Shvativši važnost nezavisnog izdavaštva i fanzinske scene koja je najveći razvoj doživjela 90-ih godina, odnosno fanzina kao važnog kulturološkog fenomena i sredstva komunikacije na nezavisnoj sceni, odlučili smo digitalizirati fanzine i postaviti ih u online bazu otvorenu za javnost na domeni www.fanzini.hr. Na taj način stvaramo javnu kolekciju dostupnu svima tj. projekt u kojem mogu participirati svi zainteresirani.

Križevci

U sva tri grada koji su dio ove turneje, Rijeka, Zadar i Križevci, održat ćemo nekoliko aktivnosti koje zaokružuju priču nezavisnog fanzinskog izdavaštva.

Okrugli stol: “Fanzini i nezavisno izdavaštvo kao kulturološki fenomen” na kojem ćemo okupiti sudionike nezavisne scene te kroz diskusiju povezati nezavisne knjižnice, projekt digitalizacije fanzina, lokalnu fanzinsku scenu te razvoj i utjecaj fanzinske subkulture.
Na Radionicu skeniranja fanzina svi zainteresirani mogu donijeti vlastite primjerke ili pregledati te obraditi dio neobrađenog arhiva knjižnice i skenirane ih uploadati direktno u online bazu fanzini.hr.

U sklopu Izložbe fanzina predstavit ćemo vam dio građe s naglaskom na fanzine s naše i lokalne scene vašeg grada.

 

U Križevcima će se turneja održati u četvrtak 5.11.2015., u 18 sati, u Klubu kulture, Mažuranićev trg 1.

 

U ovoj turneji uz Knjižnicu i čitaonicu Tabula Rasa udruge ACT, sudjeluju i partneri Udruga Škatula iz Rijeke, Infoshop Iskra iz Zadra te K.V.A.R.K. iz Križevaca dok su donatori turneje Savez udruga Clubture odnosno Zaklada Kultura Nova, Grad Zagreb i Ministarstvo Kulture.