17 GODINA UDRUGE KVARK

U Križevcima, od 5. svibnja 2000. do 5. svibnja 2017. godine

Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture je neprofitna je i nevladina udruga osnovana 5. svibnja 2000. godine u Križevcima s ciljem djelovanja u području nezavisne kulture, mladih i civilnoga društva.

Prije formalnog osnivanja udruge, inicijatori među kojima su se nalazili križevački aktivisti, kulturni radnici, profesori, umjetnici i nezavisni autori, organizirali su 14. travnja 2000. godine u suradnji s Antiratnom kampanjom događanje pod nazivom Mirovne igre. Nekoliko tjedana kasnije, 5. svibnja 2000. godine, osnovana je udruga KVARK na osnivačkoj skupštini u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, a za prvu predsjednicu organizacije izabrana je Sandra Benčak.

Danas, 17 godina nakon početnog volonterskog entuzijazma, kritične mase mladih kulturnjaka, aktivista, umjetnika i intelektualaca iz križevačkog društvenog života , stvorena je čvrsta organizacija i stup civilne scene u gradu Križevcima i okolici. Iza sebe imamo više od tisuću realiziranih aktivnosti, stotine realiziranih projekata i programa, tri zaposlene osobe i budućnost koju čini nova generacija mlađih članova uz podršku iskusnih kolega.

Mlađu generaciju članova predvodi nova predsjednica udruge Lucija Deković koja će zadržati fokus na radu s mladima koji se žele aktivirati u zajednici kroz djelovanje u civilnom sektoru, uz podršku izvršnog direktora udruge Saša Lončarića koji najavljuje novu fazu u radu organizacije.

Nakon 17 godina rada na području nezavisne kulture, umjetnosti i mladih predstavili smo najnoviji projekt pod nazivom Inkubator nezavisne kulture i mladih, inovativnu platformu koja želi podići pristup kulturi i umjetnosti za mlade. KVARK je nakon 17 godina rada stabilna organizacija koja razvija zajednicu, spaja ljude i osmišlja nove ideje, otvara radna mjesta, nudi mjesto za volonterski rad i sl.

U Inkubator nezavisne kulture i mladih implementirat ćemo pregršt ideja i programa, otvorili smo novi umjetnički prostor Galeriju K2, nastavljamo s kontinuiranim mjesečnim programom Kluba kulture, pripremamo potpuno nove projekte i ovim putem pozivamo sve one koji se vide u našim idejama, da nam se pridruže u radu, mi smo otvorena organizacija spremna za nove izazov.

Srdačan pozdrav svim korisnicima, medijima, donatorima, sponzorima i ostalima koji prate naš rad.

Udruga KVARK