O nama

Udruga KVARK je nevladina i neprofitna organizacija civilnoga društva osnovana 2000. godine u Križevcima.

Udruga svoj rad zasniva na razvoju nezavisne kulture i civilnog društva te podrške mladima kroz organiziranje slobodnog vremena kreativnim i edukativnim sadržajima. Smatramo da su mladi aktivni, kreativni i inovativni nositelji novih kulturnih sadržaja i vrijednosti u zajednici, a KVARK svoje dugogodišnje iskustvo i resurse usmjerava prema pozitivnim društvenim promjenama.

Udruga KVARK djeluje s ciljem promicanja slobodnog kreativnog i kulturnog izražavanja, promicanja vrijednosti građanskog društva u Križevcima, Republici Hrvatskoj te inozemstvu. Udruga potiče mlade na volonterski rad i aktivno sudjelovanje u zajednici, okuplja neafirmirane i afirmirane likovne, književne, glazbene i ine stvaraoce, različitim akcijama upoznaje javnost s radom svojih članova te s radom kulturnih stvaralaca i drugih srodnih udruga.

Organizacija organizira i priređuje izložbe, javne tribine, radionice, predstave, glazbena događanja, upoznaje javnost sa svojim radom putem medija, izdaje publikacije i periodike sa sadržajem iz područja svoje djelatnosti, organizira slobodno vrijeme djece i mladih u svrhu prevencije svih oblika ovisnosti te organizira aktivnosti u svrhu uključivanja djece u društveni i kulturni život.

Udruga KVARK je članica Mreže mladih Hrvatske i saveza udruga Clubture/Klubtura.

Prije formalnog osnivanja udruge, inicijatori među kojima su se nalazili križevački aktivisti, kulturni radnici, profesori, umjetnici i nezavisni autori, organizirali su 14. travnja 2000. godine u suradnji s Antiratnom kampanjom događanje pod nazivom Mirovne igre.

Nekoliko tjedana kasnije, 5. svibnja 2000. godine, osnovana je udruga KVARK na osnivačkoj skupštini u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, a za prvu predsjednicu organizacije izabrana je Sandra Benčak.

Jedan od najvažnijih trenutaka za organizaciju dogodio se u ljeto 2005. godine, kada udruga donira nizozemska fondacija CNF-CEE koja je iskorištena za rekonstrukciju i uređenje podruma Hrvatskog doma u kojem se danas nalazi Klub kulture – multimedijalni i kulturni centar. Veliki događaj za grad Križevce i udrugu upravo je otvaranje prostora kluba 24. studenoga 2005. godine, a tri godine kasnije, fondacija ponovno donira udrugu koja ulazi u prenamjenu prostora i naglasak stavlja na nove tehnologije i medije.

Najvažniji projekti i programi udruge:
2000. – Kalničke uncutarije  -zabavni program namijenjen mladima organiziran s udrugom mladih Kalnik
2002. – početak izlaženja časopis ZUK, Zine urbane kulture
2003. – udruga sudjeluje na osnivačkoj skupštini Mreže mladih Hrvatske te daje svog člana u Upravni odbor MMH.
2003. – udruga se uključuje u rad Saveza udruga Klubtura/Clubture

2003. – udruga nakon polugodišnjeg lobiranja dobiva na korištenje podrumske prostorije Hrvatskog doma i započinje sa projektom Križevci bez žica – bežično umrežavanje i komunikacija računalima preko vlastite mreže

2004. – udruga radi bolje operacionalizacije i koordinacije projekta uređenja Kluba kulture, unajmljuje prostor koji pretvara u Infoshopu kojem su održavane edukacije od strane trenera Care Int. i manja događanje i sastanci. Tim projektom udruga je značajno ojačala i povećala broj svojih članova koji volontiraju i rade na najzahtjevnijem projektu -uređenju Kluba kulture.

2004. – MUV – Mladi u vijećima; nacionalni pilot projekt – mladi sudjeluju i prate rad gradske skupštine i poglavarstva (Zagreb, Vukovar i Križevci)

2005. – službeno se otvara prostor udruge – Klub kulture
2005. – prvo izdanje Culture Shock Festivala – mjeseca aktivizma i kulturnog šokiranja
2006. – projekt osnivanja Vijeća mladih Koprivničko-križevačke županije, u partnerstvu sa Mrežom mladih Hrvatske

2007-2009. – Program JAKO (Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva) u partnerstvu s udrugaqma: ACT Čakovec, PiD Bjelovar, Franjo Koščec Varaždin

2007-2012. – Projekt edukacije i nadopune znanja (PEN) – besplatne instrukcije iz kemije, matematike i engleskog jezika

2008. – održano prvo izdanje Skaville Festivala. Međunarodni glazbeni festival u partnerstvu s Udrugom mladih Šibenik, Udrugom mladih Maslina, Ri Rock iz Rijeke te Gradom Križevcima

2009. – Program regionalnog razvoja, Program JAKO u partnerstvu sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva

2009. – Udruga je primila priznanje od županije Koprivničko-križevačke za iznimno postignuće za promicanje kulturnog i umjetničkog izražavanja, odnosno promicanja vrijednosti civilnog društva.

2015. – Udruga je primila priznanje Grada Križevaca za poseban doprinos razvoja civilnog društva, nezavisne kulture i sektora mladih

Suradnja sa udrugama i institucijama:
Udruga je programe realizirala u suradnji sa nevladinim udrugama i institucijama s područja Hrvatske i susjednih zemalja (POINT, UKE, Safehouse, ACT Autonomni centar, DOMAČI, Multimedijalni institut, Attack, URK Klub Močvara, MMH Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Klubtura, Centar za mirovne studije, LAE Labin Art ekspres, MAK Koprivnica, KCM Koprivnica, Udruga Podravskih studenata, VUM Vrbovečka udruga mladih, K forum (austrija) CNF-CEE (Nizozemska), Udruga invalida Križevci, Maslačak Križevci, Glas mladih Križevci, Care international, Bjelovarski klub mladih i udruga BJUM, Udruga mladih Šibenik, Otom potom Zagreb, Katapult, Lumen Ludbreg, VUK Varaždin, Udruga Korak dalje Daruvar,… institucije (OŠ Vladimir Nazor, OŠ Ljudevita Modeca, Srednja gospodarska škola Križevci, Srednja škola Ivan Seljanec, Gimnazija I.Z. Dijankovečkog Križevci, POU Križevci, Gradska knjižnica Franjo Marković, Grad Križevci, Obiteljski centar BBŽ, Obiteljski centar KKŽ, FER Zagreb, Ured Europske komisije u Hrvatskoj, Probacijski ured Bjelovar, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministrastvo kulture RH, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo socijalne politike i mladih,Volonterski centar Link, Volonterski centar Zagreb, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Poljoprivredni fakultet Križevci, FOI Varždin, Studentski centar Varaždin  i u suradnji s brojnim aktivistima i inicijativama.

Dosadašnji sponzori/donatori:
Grad Križevci, Županija Koprivničko-kirževačka, Care international, Ured Europske komisije u Hrvatskoj, CNF-CEE, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo kulture RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Studentski centar Varaždin, Vatrogasna postaja Križevci, PUO Križevci, Ministarstvo obrazovanja i sporta, Grad Zagreb ured za kulturu, Europska kulturna fonadacija, Kašik d.o.o., PETRIX d.o.o , KRAŠ Zagreb