Otvorenje izložbe: Zaboravljeni križevački slikar Anton Korčmaroš

Ovim putem najavljujemo izložbu “Zaboravljeni križevački slikar Anton Korčmaroš”. Izložba će biti otvorena 8. svibnja 2021. u 20 h u Galeriji K2 (dvorište Zagrebačke banke – Nemčićev trg Križevci). Zbog epidemioloških razloga otvorenje izložbe biti će u dvorištu ispred Galerije K2, a razgled izložbe omogućen u grupama manjeg broja posjetilaca do 5 osoba. Izložba će biti otvorena do 28. svibnja svakim radnim danom od 18 do 20 h.

Anton Korčmaroš križevački je slikar koji je rođen 1898., a umro negdje 30ih godina 20. stoljeća. Njegov je opus u ovom gradu potpuno zaboravljen, a inicijativu za istraživanje i ovu izložbu dala je obitelj. Slike za ovu izložbu sakupljene su iz privatnih zbirki, obiteljske ostavštine i Gradskog muzeja Križevci. Namjera nam je potaknuti dalje istraživanje njegovog opusa u svrhu cjelovitijeg katalogiziranja njegovih sačuvanih djela.

U djelu Antonija Tončeka Korčmaroša govorit će autor izložbe dr. sc. Zdenko Balog.

Iz predgovora:
“Slikarski rad Antona Tončeka Korčmaroša nije istražen. Još uvijek nije poznato gdje se nalazi većina njegovih slika, koje u obiteljskoj ostavštini čuvaju križevačke obitelji, kao i one koje su raznim načinima našle put u druge gradove Hrvatske i šire. Njegov skromni nezamjetljivi potpis u uglu, često skoro prekriven debelim okvirom slike prepoznat će samo onaj koji zna što traži. Ipak, u malom opusu koji smo uspjeli katalogizirati, sa jedva desetak slika, predstavljena je različitost njegova likovnog izražaja. Tematski, ovdje su zastupljeni i portreti i krajolici i panorame, ali i mrtve prirode. Tu je i diptih oltarnih slika koje je naslikao kada je uređivao središnju sliku svetog Martina u istoimenoj kapelici u okolici grada. Važno mjesto u njegovom opusu (ovom dijelu s kojim smo upoznati) zauzima Autoportret, sa detaljem starog Kalnika u pozadini, ali i Hrvatica, žena svečano odjevena koju izdvaja u masi okupljenoj na Radićevom zboru HSS-a u Zagrebu. Maštovita scenografija Zagreba, te detalj ženinog privjeska sa likom Stjepana Radića, vrijedni su pažnje.”