21.06. – FILMSKE VE?ERI SRIJEDOM

Nastavljamo ciklus filmskih ve?eri srijedom filmom “Sanjari“. Prikazan izvan konkurencije na Venecijanskom festivalu 2003., ovaj film legenarnog Bertoluccija celuloidna je oda seksu, kinematografiji i slobodnom duhu 60-ih. Osnovna ideja filma snimljenog po knjizi Gilberta Adaira iz 1988. ‘The Holy Innocents’, bila je ‘uhvatiti’ duh jednog vremena, duh kraja ?ezdesetih godina pro?log stolje?a. Bertolucci kroz pri?u oslikava doba politi?kih previranja, redefiniranja kulturnih vrijednosti i pomicanja seksualnih granica.

Portretiraju?i glavne aktere – filmofile (film je pun referenci i kadrova iz poznatih filmova), on slavi samu kinematografiju, a kulturni i filozofski aspekt, preko muzike, ocrtava najkvalitetnijim iz tog razdoblja (Janis Joplin, The Doors i Jimi Hendrix). Tema seksualnih eksperimentiranja ujedno je i okosnica me?uodnosa glavnih junaka

The Dreamers

Komornu radnju u stanu paralelno prati politi?ka stvarnost vani – politi?ki disidenti i mlade? preplavili su ulice na?av?i novi na?in izra?avanja i novi svjetonazor rock’n rolla, filozofije i droge. Kroz te dvije pri?e, Bertoluccijevo djelo suprotstavlja introvertni, filmu okrenut svijet glavnih likova i vanjski svijet politi?ke i egzistencijalne realnosti.

Zbog scena golotinje i seksa, film je u Americi i Francuskoj dobio zabranu prikazivanja mla?ima od 18, odnosno 13 godina.

ORIGINALNI NASLOV: The Dreamers
?ANR: drama